NADVÁHA - prečo ju máte
Prečo máte nadváhu? Aké má následky? Ako začať chudnúť? Rady na stravovanie ako schudnúť.
Rozhodli ste sa po nepríjemnom pohľade do zrkadla schudnúť a nechcete aby sa Vaše chudnutie skončilo tak ako mnoho krát predtým? AKO? No predsa jojo efektom, opätovným nabratím úporne zhodených kíl aj s malým bonusom, zhoršením Vášho zdravotného stavu a v konečnom dôsledku aj zhoršeným metabolizmom!V každom prípade musíte poznať potreby svojho tela. Keď ich spoznáte a začnete aplikovať v svojej životospráve a hlavne v stravovaní, tak Vaše telo Vám to vráti ubúdajúcimi kilami i zlepšením Vášho zdravia. Jednoduché, začnite sa vzdelávať.
Vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus.
Obezita a rizikové faktory z nej vyplývajúce
Vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus. Samozrejme potom je veľmi ťažké tento stav zmeniť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel svalovej hmoty, čo je cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.
Ako môžeme spomalený metabolizmus správne naštartovať a prinútiť ho, aby správne fungoval?
- Začnite jesť pravidelne 5 - 6krát denne.
- Vyberajte si hlavne jedlá s tzv. nízkou denzitou, to znamená jedlo s väčším objemom a menšou kalorickou hodnotou na 100g potraviny.
- Obmedzte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nevhodných sacharidov s vysokým glykemickým indexom.
- Doprajte si väčšie porcie (zároveň však dodržte predchádzajúce zásady) ako ste zvyknutý.
- Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia aspoň po dobu 30 minút. Môže to byť aj rýchla chôdza.
- Zvýšte obsah živín vo Vašej strave.
Obezita a rizikové faktory z nej vyplývajúce
Obezita je významný rizikový faktor, ktorý sa podieľa na vzniku a rozvoji závažných chorôb:
Diabetes mellitus (cukrovka)
Cukrovka je choroba, pri ktorom organizmus nie je schopný dodávať dostatočné množstvo inzulínu. Bez inzulínu nemôžu telové bunky získať energiu z potravy. To vedie v nárastu hladiny cukru v krvi (hyperglykémii) a ďalším závažným dôsledkom. Zmena životného štýlu zahrňujúca zníženie telesnej hmotnosti vhodným stravovaním a zvýšením fyzickej aktivity sa výrazne podieľa na prevencii vzniku cukrovky.
Zvýšená koncentrácia cholesterolu a tukov
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Do organizmu sa dostáva hlavne zo živočíšnych zdrojov, ale tiež je tvorený priamo v tele. LDL cholesterol („zlý cholesterol“) považujeme za škodlivý, pretože jeho vysoká koncentrácia zvyšuje riziko vzniku srdečných, cievnych ochorení. Naopak HDL cholesterol („dobrý cholesterol“) je pre nás priaznivý, pretože pokiaľ ho je v organizme dostatok, tak vyrovnáva škodlivý efekt ostatných tukov a vyššie uvedené riziko sa tak znižuje. Zvýšená hladina cholesterolu je dôležitý rizikový činiteľ pre vznik aterosklerózy (kôrnatenie tepien) a pre ischemické choroby srdečné. Prevencia spočíva hlavne v zdravom životnom štýle. Dôležité je prijímať stravu s malým množstvom tukov a cholesterolu. Vynechať maslo, smotanu, slaninu, údeniny. Preferovať chudé mäso a nízkotučné výrobky. Obmedziť potraviny bohaté na cholesterol : vaječný žĺtok, vnútornosti, tučné mäso. Zvýšiť príjem vlákniny, konzumáciu rýb, hlavne morských.
Ostatné rizikové faktory
Vysoký krvný tlak (hypertenzia)
Na rozvoji vysokého krvného tlaku sa podieľa obezita, stres, nedostatok fyzickej aktivity, konzumácia alkoholu, nadmerný príjem kuchynskej soli. Krvný tlak sa fyziologicky zvyšuje s rastúcim vekom. Vysoký krvný tlak je základným predpokladom vzniku srdečných cievnych ochorení. Krvný tlak sa meria v dvoch hodnotách , a to tlak systolický (vyššia hodnota) a tlak diastolický (nižšia hodnota). Za závažnejší sa považuje zvýšenie diastolického krvného tlaku. Obecne je vysoký krvný tlak určený hodnotami 160 / 95 mm Hg a vyššími (tzn. systolický tlak 160 mm Hg; diastolický tlak 95 mm Hg).
K liečbe a prevencii hypertenzie sa doporučuje udržovať si vhodným životným štýlom rozumnú telesnú hmotnosť. Dôležité je správne stravovanie s obmedzením príjmu nasýtených tukov a dostatkom vlákniny, s obmedzením solenia a len miernou konzumáciou alkoholu. Významným faktorom je dostatok pohybu.
Artróza veľkých kĺbov
Je dokázané, že nadmernou telesnou hmotnosťou trpia všetky veľké kĺby v tele. Časté sú tiež bolesti krížov. Vďaka obezite sa tak obmedzuje pohyblivosť človeka.
Ostatné choroby a poruchy
Onemocnenie žlčníka, psychické poruchy a depresie, gynekologické poruchy, poruchy plodnosti, komplikácie v tehotenstve, hemoroidy, dýchavičnosť, žlčníkové kamene, zápcha, zažívacie problémy a pálenie záhy, znížená imunita, bolesti kĺbov a krížov.
Medzi základné spôsoby odstránenia nadváhy patrí:
- Zmena psychického postoja k vlastnému telu. Ľudia s nadváhou si musia uvedomiť, že sú chorí. Najčastejším dôvodom, prečo ľudia nevedia schudnúť, je odmietavý postoj k vlastnému ochoreniu – obezite.
- Primeraná fyzická aktivita. K výhodám telesného pohybu patrí: zvýšené „spaľovanie“ tukov a teda vyrovnávanie kalorickej rovnováhy medzi príjmom a výdajom; pri pohybe dochádza k strate tukového tkaniva, pričom sa formuje a vytvára svalové tkanivo; dochádza k objektívnemu zrýchleniu metabolizmu.
- Zmeny v spôsobe stravovania. Pri zmene spôsobu stravovania treba dodržiavať tri pravidlá: jedzte menej tuku; znížte množstvo kalórií, ktoré denne skonzumujete; jedzte tri výživové- - nutričné jedlá denne + nízko kalorické desiaty s nízkym obsahom tuku. Vynechávanie jedla spomaľuje chudnutie.
- Diéty.
Ako chudnúť zdravo?
Diéty s rýchlym poklesom hmotnosti vedú hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia. Navyše lekársky výskum ukázal, že rýchle chudnutie je nezdravé a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo.
Vo všeobecnosti sa za zdravé chudnutie považuje chudnutie, ktoré spĺňa nasledovné podmienky:
1. počiatočné zníženie hmotnosti nesmie byť väčšie ako 10% vašej súčasnej hmotnosti,
2. priemerný úbytok hmotnosti by mal dosahovať 450 – 900 g za týždeň
3. zníženú hmotnosť o 10% by ste si mali udržať najmenej 3 mesiace, aby si vaše telo zvyklo na novú hmotnosť a upravilo podľa nej metabolizmus (spôsob využívania energie z prijatej potravy)
Keď chcete schudnúť vyplňte tento formulár www.chudnete.sk/didi/osobni (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť Analýzu vašej postavy na didijoska@gmail.com